TikTok Algoritması Nasıl Çalışır?

Yazar: Sare Medya | Tarih: 05-12-2022 17:21:49 | Kategori: Sosyal Medya

TikTok Algoritması Nasıl Çalışır?Trend dendiğinde ilk akla gelen uygulamalardan birisi Tiktok uygulamasıdır. Günümüzde tiktok uygulamasına karşı olan rövanş ileri düzeydedir. Bu uygulamada ayrıca rekabet de kişiler arasında çok yüksek düzeydedir ve yine bu noktada algoritma da çok önemlidir. Algoritmaları maddeler halinde açıklamak mümkün olacaktır.

1. Etkileşim
Algoritma, etkileşim ile doğru orantılıdır. Bir hesap etkileşimi yakaladığında algoritma da diğer kullanıcılara bu hesabı gösterecektir ve sayfalarına daha fazla girme imkanı tanıyacaktır. Bu algoritma kullanıcıların sevdiği şeyleri kullanıcılara göstermeyi hedefler. Kullanıcı hangi videoyu hangi süre ile izlerse o tarz videolar karşısına bu sıklıkla çıkacaktır. Videoyu sonuna kadar izleyen kullanıcının karşısına bir sonraki kaydırmada o video tarzında başka bir video çıkacaktır.

2. Açıklama ve Hashtag
Açıklama kısmına yazılan yazı ve kullanılan hashtagler de algoritma açısından büyük önem taşır. Kullanıcılar belirli hashtagleri kullanarak bir video ararlar ve sonrasında o videoyu izlerlerse karşılarına yine o hashtag ile ilgili videolar çıkacaktır.

3. Cihaz ve Konum Bilgisi
Algoritma açısından bir önceki maddeler kadar önemli değildir fakat yine de belli bir düzeyde önem taşır. Hesapların çok takipçili olması algoritmada diğer maddeler kadar önemli bir nokta değildir. Az takipçili hesapların da yükledikleri videolar diğer takipçilere görünür niteliktedir. Videonun kalitesi de bu anlamda önemli bir kriterdir.

Tiktok uygulamasında bulunan ilgilenmiyorum butonu vardır ve kullanıcılar izlemek istemediklerini videolara ilgilenmediklerini belli etmek için bu butona basarlar ve sonrasında o tarzda videolar kullanıcıları artık karşılamaz.

Kar amacı güden tiktok uygulaması da kullanıcılarının diğer uygulamalar gibi uzun süre boyunca bu uygulamada kalmasını ister. Bütün bu sebeplerden ötürü de tiktok uygulamasında kullanıcıların karşısına tek bir türde videolar çıkmaz ve böylelikle kullanıcılar sıkılmayacak düzeye gelir. Çeşitli videolar ile çeşitli zamanlar geçiren kullanıcılar tiktok uygulamasından çıkmak istemezler.

Tiktok Algoritması Ne Anlama Gelir

Tiktok algoritması kısacası kullanıcıların zevklerine göre kullanıcıların karşılarına o türde videolar çıkarmasına denir. Kullanıcılar uygulamaya ilk girdiklerinde kendi isteklerine göre videolar görmezler ve tiktok uygulamasının seçtiği rastgele videolar onları karşılar. Görüntüleme tercihlerinden ve beğenilerden de yola çıkarak bu videolar kullanıcıların isteklerine göre yer değiştirir. Sayfa önerileri ise genel anlamda bu özelliklere dayalıdır:

● Kullanıcıların hangi hesapları takip ettikleri.
● Gizlenilen içerik oluşturucular.
● Kullanıcıların diğer videolara gönderdiği yorumlar.
● Kullanıcıların uygulamada beğendikleri ve yorum attıkları videolar.
● Kullanıcıların favorilerine ekledikleri videolar.
● Kullanıcıların ‘’İlgilnemiyorum’’ butonuna basıp ilgilenmediklerini gösteren videolar.
● Kullanıcıların uygunsuz olarak bildirdikleri videolar.
● Kullanıcıların sonuna kadar izlemiş oldukları videolar. Video tamamlama oranı da denir.
● Kullanıcıların kendi hesaplarında oluşturdukları içerikler.

 

Tiktok algoritmasına uyum sağlayan kullanıcılar bu uygulamada görünür olmayı da beraberinde getireceklerdir. Algoritmaya göre kesin sonuç alınacak diye bir bilgi bulunmasa da genel anlamda bu kurallara uyan kullanıcıların üst seviyeye yükselmesi mümkündür.


- YORUM YAPIN -





Hiç Yorum Yapılmamış.

Sizi Arayalım