Facebook Algoritması Nasıl Çalışır?

Yazar: Sare Medya | Tarih: 31-01-2019 15:51:43 | Kategori: Sosyal Medya

Geçtiğimiz günlerde, Instagram algoritmasının çalışma prensiplerini sizinle paylaşmıştık. Bu sefer de, hâlâ internetin en yüksek üye sayısına sahip platformu olan Facebook'un algoritmasına göz atacağız. Her ne kadar son dönemde veri ihlalleri nedeniyle güven problemleri yaşansa da; yenilenen Facebook algoritması birden çok etki ve faktör ile çalışıyor.

Haber akışı sıralamasında, dört ana faktör etmen: Envanter, sinyaller, tahminler ve puan. Facebook'a girdiğinizde, arkadaşlarınızın tüm paylaşımları ve takip ettiğiniz sayfalar incelenerek bir ön envanter alınıyor. Envanter oluşumunu takiben, "sinyal" olarak adlandırılan mevcut tüm veriler göz önünde bulundurularak hangi paylaşımlara ne kadar ilgi gösterebileceğinize dönük bir fikir geliştiriliyor.

Post'ların sıralamasını etkileyen ise, postu yayınlayan kullanıcının sizinle yakınlık derecesi, saat, mobil cihaz aktifliği, bant genişliği gibi pek çok farklı faktör. Bu faktörler göz önünde tutularak Facebook sonuçları hesaplıyor. Daha somut bir örnekle, bir post ve hikâyeye yorum yapma ihtimalinizi, beğeni türünüzü, post ve hikâyeye ayırdığınız zaman gibi daha önceki eylemlerinizden çeşitli varsayımlar üretiyor.

Son olarak Facebook tahminler ve olasılıklar ışığında "alaka düzeyi puanı" hesaplayarak yüksek skora sahip gönderileri ana akışınızda size öncelikli olarak gösteriyor!


- YORUM YAPIN -





- YORUMLAR -

Mustafa Ulusoy

Yorum Tarihi: 2019-09-24 16:26:57

BÖYLE GÜZEL YAZILARIN DEVAMI GELİRSE ÇOK GÜZEL OLUR TEŞEKKÜRLER.



Sizi Arayalım