Sosyal Medyadan Ders Çıkarılacak 8 Hata

Yazar: Sare Medya | Tarih: 23-10-2018 09:53:02 | Kategori: Sosyal Medya

Dünyanın en önde gelen ünlü araştırma şirketleri ve sosyal ağlar olmak üzere yardımcı hizmetler veren şirketlerin yayınlamış olduğu istatistiklere bakıldığında tüketicilerin en az %50’sinin kararlarını sosyal medya etkiliyor. İnsanları kalan %50'si ise yaptıkları alışverişleri sosyal medyada paylaşıyor. Yani kısacası Sosyal Medya insanların günlük yaşamında önemli bir role sahip.

Sosyal medyanın en önemli noktası ise tüketicilerinizle buluşmak ve onlarla birlikte bir etkileşime girip dijital pazarlama çalışmalarının olduğu önemli bir konuma sahip. Sosyal medya yönetiminin en temel amacı ise markaların bilinirliğini sosyal medyada ön plana çıkartıp markalara sosyal medya konusunda yardımcı olmaktır.

Dilerseniz tam bu noktada, Sare Medya'nın sunduğu Sosyal Medya Yönetimi hizmetinin detaylarını inceleyip; ondan sonra yazıya devam edebilirsiniz!

Her işin bir stratejisi olduğu gibi sosyal medyanın da kendine ait stratejileri ve fikirleri vardır. Bir markanın yapmış olduğu stratejilerini geliştirmesi kadar, yapmış oldukları çalışmaları öğrenmek ve onlardan ilham alıp onları kendi hamurunda yoğurup kendine has bir strateji ile tekrar markaya sunmak sosyal medya yöneticiler için büyük bir fırsat olacaktır. Tabi ki bunları söylerken de sosyal medya yöneticilerinin de dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu vurgulamamızda fayda var. Yapılan bir hatayı anlayıp ve bu hatanın üzerinde durup hatalarına bakıp yanlışlarını görüp o yanlışları üzerinde durup kendini geliştirmelidir.

1.Sosyal Medya Hatası: Sosyal Medya Stratejisinin Doğru Bir Şekilde Olmaması

Türkiye’de bulunan en büyük markadan tutun en küçük markalara kadar yapılan en büyük hata geçmişte tapılan hataların şimdiki zamanda ve gelecek zamanda yapılmaya devam etmesi ve sosyal medyanın iletişimde olan strateji eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Yukarıda anlatılanlar belirtiğimiz gibi her şirketin dikkat etmesi gerektiği maddelerden ilkiydi. Sosyal medya yönetiminde ilk önce hedefler belirtilmeli ve hedefler doğrultusunda bir plan oluşturmaktır. Bir sosyal medyacının hedefleri temel olarak daha çok kişiye erişe bilmek ve daha çok takipçi kitlesi oluşturmaktır. Ve oluşturulan takipçi kitlesiyle iyi ve olumlu ilişkiler kurmak, ürün hakkında yardımcı olmak,sorularını cevapsız bırakmamak sosyal medyacının yapması gereken en önemli görevlerinden bir tanesidir .

2.Sosyal Medya Hatası: Doğru ve İlgili Sosyal Ağları Belirleyebilmek

Herkesin bildiği gibi dünyada pek çok sosyal medya platformları vardır. Bunların hepsinde bir hesabınızın olması bir tercih meselesidir. Lakin her platformun kendine has özelikleri ve kendine has iletişim dinamikleri bulunmaktadır. Her medyanın yönetilmesi ve iletişimin kurulabilmesi bir hayli güçtür. Yani bütün medyaya yönelmek yerine etkili olabilecek medyalara yönelip ona medya üzerinden kitlelere ulaşmak en doğrusudur. Bütün medyalarla ilgilenip çok olmayan bir kitleyle kim uğraşmak ister ve bir de bunu insan kaynaklar tarafında bulunmaktadır . Büyük kitle olması ve az sosyal medyanın olması daha iyidir. 

3.Sosyal Medya Hatası : Yeterli ve Gerekli Yatırımın Yapılmaması

2. maddede sosyal medyanın önemini detaylı bir şekilde konuştuk. Küçümsemek, basite indirgemek, yeterli insan kaynağı, yatımın yapılmaması, nasıl olsa bir yolunu bulup hallederiz bakışı açısı ile bakıldığında çoğunlukla sosyal medyanın iletişimde bir kopukluk olduğunu gösterir ve işlerin düzensiz bir şekilde gitmesine yol açar. 2. maddede belirttiğimiz gibi yapılan işlemlerin yerine göre uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

4. Sosyal Medya Hatası : Markanın Ana İletişim Stratejisine Yoğunlaşmamak

Sosyal medyaların yapıcı olan tarafları kadar yıkıcı olan tarafları da bulunmaktadır. Ama yıkıcı diye iletişim kurumlarının da hepsini çöpe atacağız diye bir şey söz konusu bile olamaz. İletişimin birbirini izleyen, tutarlı kampanya ve mesajlar oluşturulmalıdır. Bununla birlikte şirketinin imajına da olumlu bir katkıda bulunmuş oluyoruz . Sosyal medyada yapılan her bir kampanya ya da iletilecek olan mesaj markanın genel anlamda neyi temsil ettiğini pekiştirmeyi hedeflemelidir. Sırf bir gönderi tutuluyor yada çok tıklanıyor diye her türlü iletişimi yapmak şirkete kısa vadeli bir yararı olsa da iş uzun vadeye gelince işler çığırından çıkmış oluyor bundan dolayı da sizin markanızla alakalı paylaşım yapmakta fayda vardır.

5. Sosyal Medya Hatası : Takipçileri Yanlış Anlamak ya da Anlamamak

Sosyal medya ile uğraşıyorsanız, takipçilerinizin sizin hakkında her şeyi bildiği anlamına varamazsınız. Bu tür bir iletişim takipçi kazanmaktan çok sizin takipçilerinizin gitme ihtimalini doğurur. Takipçileriniz sizin ne yapacağınızı anlayamaz. Sosyal medyanın markalarda katkılar çok büyük bundan dolayı Sosyal Medya Yönetimi hizmetleri bulunmaktadır. Günümüzde herkesin bir sosyal medya hesabı bulunması ile birlikte insanlar istediği yerlere ulaşabilmekte. Siz bir gönderi paylaştıktan sonra herkesin o gönderiyi hemen beğenip paylaşacak diye bir kaide yok. Ama takipçilerinize zaman ayırıp, sordukları sorulara ve mesajlara doğru ve uygun cevaplar vermek onların markaya olan saygınlığını arttırır.

6. Sosyal Medya Hatası : Hileli Yollara Başvurmak

Türkiye’de de yapılan en büyük hatalardan birisine, küçük ya da büyük fark etmeden tüm firmalar başvurabilmektedir. Unutmayın ki hiçbir şey bir anda bir günde olmaz. Bir tohum ekersiniz ve onun ağaç olabilmesi için seneler gerekir. Keza, bu ağacın bir de meyve verme dönemi vardır. Meyve verebilmesi için de bir zaman gereklidir. Yani bir hileye başvurmak bu sizi o konuda daha iyi yapma aksine markanızı olumsuz etkilemekle kalmaz zaman ilerledikçe başvurmuş olduğunuz hile ortaya çıkar ve şirket batmanın eşiğine kadar gelebilir.

7. Sosyal Medya Hatası : Rakibini Taklit Etmek

6.maddeden sonra yapılan en büyük hatalardan biride başka bir firma ne yapıyor ise aynısını kendi şirketiniz içinde uygulanmasıdır. Bundan dolayı markanızı bir sosyal medya eşliğinde dizayn etmeniz ve sosyal medya yöneticilerinden yardım almalısınız. Rakiplerin yapmış olduğu stratejilerinin aynısını yapmak yerine o şirket neler yapıyor bir gözlem yapıp bir araştırma sonucu kendi fikirlerinizi de ortaya koymanız icap etmektedir.Bu şekilde hem taklitten kaçmış olursunuz hem de kendi fikirlerinizi üretmiş olup markanıza katkıda bulunursunuz.

8. Sosyal Medya Hatası : Tanıtılan Reklamı Abartmak ya da Yetersiz Yapmak

Sosyal medyada reklam yapmak, diğer mecralarla karşılaştırıldığında yaptığınızdan daha uygun olacaktır. Lakin bunun da kontrolsüz bir şekilde yapılmasının size zararları olacaktır. Hedefsiz reklam kampanyaları farkında olmadan size geri dönüş bile alamadığınız büyük maliyetlere neden olabilmektedir. Sosyal medya reklamlarında yapılan iş sosyal medya kanallarında hedef kitleye ulaşabilmek ve o reklamla birlikte kitleyi üzerinize çekebilmektir. Tabii, aşırı fazla yapılan reklamın da insanların şikayetleri üzerine geri çekilme ihtimalini göz önüne almakta fayda var. Siz siz olun, fazla aşırıya kaçmayın.


- YORUM YAPIN -





Hiç Yorum Yapılmamış.

Sizi Arayalım