SEO ve SEM Arasındaki Fark Nedir?

Yazar: Sare Medya | Tarih: 19-01-2023 13:57:34 | Kategori: Sosyal Medya

SEO ve SEM Arasındaki Fark Nedir?

SEO’nun açılımı Search Engine Optimization, SEM’in açılımı ise Search Engine Marketing’tir. SEO ve SEM dijital pazarlama dünyasında sıkça kullanılan iki kavramdır. SEO ve SEM anlamlarını bilmeyen insanlar tarafından sıkça karıştırılıyor. SEO ve SEM yeni kitlelere ulaşabilmek ve bulunduğu pazar içerisinde öne çıkabilmek için önemlidir. SEO ve SEM kavramları, web sitelerinin bütün arama motorlarında öne çıkmak, görünürlüğü artırmak için kullanılır. SEO ve SEM aynı kavramlar değillerdir ve aralarında çeşitli farklar bulunur.

SEO (Search Engine Optimization) Nedir?

SEO’nun açılımı Search Engine Optimization’dur. Türkçe karşılığı Arama Motoru Optimizasyonudur. SEO marka, kurum ya da kuruluşların internet siteleri hakkında organik olarak kopya olmayan ve özgün çalışmalar ile iyileştirme çalışmalarına denir. Arama motoru optimizasyonu, site içerisindeki başlıklar, site içerisindeki tanıtım yazıları, hizmetler, başlıklar gibi verilerin platform ve hedef kullanıcılara uygun olarak yazılmasını sağlar. Arama motorlarında gerçekleştirilen sorguları ve trafik değerlerini analiz ederek talepleri tespit eder. Yapılan analizler sonucunda gerekli iyileştirmeleri ve geliştirmeleri yerine getirerek site sağlığını iyileştirmeyi hedefler. SEO çalışmalarının asıl amacı, ilgili anahtar kelimeleri kullanarak siteyi arama motoru üzerinde yapılan sorgulamalarda en yüksek sırada konumlandırmak ve daha fazla görünürlük sağlamaktır. SEO çalışmaları kalıcı bir yükseliş elde etmek için yapılır. SEO çalışmaları ücretsiz gerçekleştirilir.

SEM (Search Engine Marketing) Nedir?

SEM’in açılımı Search Engine Marketing’tir. Türkçe karşılığı Arama Motoru Pazarlamasıdır. SEM en kısa haliyle marka, kurum ya da kuruluşların arama motorları üzerinde daha görünür olmaları için yapılan çalışmalara denir. SEM aynı zamanda arama motoru reklamcılığı olarak bilinir. Search Engine Marketing arama motorlarında ücretli reklam alımı ile gerçekleştirilerek web sitelerinde gerçekleşen trafik artışı işlemlerinin bütününe denir. Arama motorları kullanıcıların aramış oldukları sonuçlara uygun olarak sınıflandırılması, sınıflandırılan bu ihtiyaç ve talep kategorilerine göre hedef kitle çalışmaları, hedef kitleye uygun içeriklerin üretimi, arama motoru optimizasyonu, reklamların yayımlanması, reklam çalışmalarının denetlenmesi ve analizi süreçleri, SEM kavramının altında değerlendirilebilir.

Seo ve Sem Arasındaki Farklar Nelerdir?

SEM belirli bir ücret karşılığı yapılabilen ücretli reklam uygulamalarıdır. SEO ise içerik üretim maliyetleri haricinde ücretsiz şekilde yapılan bir uygulamadır. SEM çalışmalarında SEO çalışmalarına göre daha hızlı sonuç alırsınız ve trafiğinizi kısa süre içerisinde artırabilirsiniz. SEO çalışmaları ise uzun soluklu çalışmalardır. SEO çalışmalarında içerikler kullanıcı deneyimini iyileştirmeye, artırmaya ve Google sorgularına yöneliktir. Kısaca SEO kullanıcı faydasına odaklıdır. SEM çalışmalarında ise hedef daha ticari olduğu için içerikler SEO gibi olmayabilir. SEO ve SEM içerik ve odakları farklıdır. Fakat SEO ve SEM birbirinden üstün ya da birbirinden daha iyi değildir. Markaların pazarlama stratejilerine, ihtiyaçlarına ve hedeflerine hem SEO hem de SEM’den yararlanılabilir. Pazarlama alanında büyük öneme sahip olan bu iki kavram görünürlük ve güvenilirlik açısından etkilidir.


- YORUM YAPIN -





Hiç Yorum Yapılmamış.

Sizi Arayalım